top of page

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΕΡΒΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ


Σας ανακοινώνουμε την απόφαση του κόμματος «ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ» ότι ορίζεται υπεύθυνος διατροφικής πολιτικής ο Ζέρβας Νικόλαος από τα Χανιά Κρήτης.

Στόχος μας είναι η παρέμβαση στην καθημερινότητα του πολίτη με την κατάλληλη Ελληνική διατροφική συνήθεια που στηρίζεται στην κρητική διατροφή.

Η παραδοσιακή δίαιτα των Κρητικών, η «Κρητική Δίαιτα» συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν την υγιεινότερη δίαιτα.

Οι Κρητικοί υπήρξαν από τους κατοίκους άλλων περιοχών του πλανήτη και τούτο αποδόθηκε στη διατροφή τους. Το γεγονός αυτό έσπευσαν να αξιοποιήσουν πολλοί, κάτω από τη γενική ομπρέλα του όρου «Μεσογειακή Διατροφή».Πολλές έρευνες έδειξαν ότι το μοντέλο διατροφής που προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου καθώς και από διάφορες μορφές καρκίνου είναι εκείνο που ακολουθούσε ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης. Λιτή διατροφή, πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, ζυμωτό μαύρο ψωμί, αγνό τυρί, τροφές μαγειρεμένες με ελαιόλαδο. Επίσης η σωματική άσκηση. Άλλοι λαοί της Μεσογείου όπως οι Ισπανοί ή οι Ιταλοί δεν καταναλώνουν περισσότερα από 15-20 γραμμάρια ελαιόλαδου την ημέρα όταν η κατανάλωσή του στην Κρήτη ξεπερνά τα 50 γραμμάρια ημερησίως.

Τα οφέλη του ελαιόλαδου δεν περιορίζονται μόνο στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, της θρόμβωσης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στη μακροζωία. Η προστατευτική επίδραση του ελαιόλαδου κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και της απώλειας των γνωστικών λειτουργιών οφείλεται κυρίως σε δύο βασικά συστατικά του: στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και στις αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μεταξύ των άλλων μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερίνης στο αίμα ενώ δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερίνης. Στην Κρητική δίαιτα το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή του λίπους της συνολικής ενέργειας που λαμβάνεται ημερησίως σε ποσοστό που φθάνει το 27%. Η Κρητική δίαιτα (ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, λίγο κρέας και περισσότερο ψάρι) μειώνει κατά 76% το ποσοστό εμφραγμάτων και μάλιστα χωρίς φάρμακα, σε καρδιοπαθείς που έχουν ήδη υποστεί ένα πρώτο έμφραγμα ενώ μειώνεται κατά 70% ο κίνδυνος του θανάτου.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page