top of page

Στο αρχείο μήνυση κατά του πνευμονολόγου Τζανάκη Νικολάου λόγου Φρονηματός του για τους ΑΡΝΗΤΕΣΣας ενημερώνουμε ότι απορρίφτηκε με την από 25-6-2021 ΑΒΜ Ε202/78 διάταξη του εισαγγελέα Λάρισας η μήνυση που κατέθεσε ο δικηγόρος και Πρόεδρος του κόμματος ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ Γιώργος Μπαρτζώκης κατά του γνωστού τηλεγιατρού Τζανάκη Νικολάου, Πνευμονολόγου Γενικού νοσοκομείου ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και Προέδρου νόμιμου εκπροσώπου της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης.

Η μήνυση κατηγορούσε τον πνευμονολόγο για Παραβίαση του κωδικός ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», του «κανονισμού ιατρικής δεοντολογίας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως , με συναίνεση του θύματος ή εξ αμελείας , εάν με τις ενέργειες που εξέφρασε ο μηνυμένος προκληθεί ο θάνατος ενός αρνητή του κορονοϊου γιατί δεν τον περιέθαλψε αν και είχε νομικό ή ηθικό χρέος και για Διασπορά ψευδών ειδήσεων

Η μήνυση στρεφόταν κατά του πνευμονολόγου διότι προέβει σε Πρωτοφανείς δηλώσεις την 19-3-2021 και είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και αναμεταδόθηκαν και σ αλλά κανάλια με τις οποίες «στοχοποιεί» όσους αντιδρούν στα πολύμηνα lockdown και

όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα δήλωσε« δεν έχουν θέση, ούτε αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ούτε οι αρνητές της μάσκας , ούτε οι οποιοιδήποτε αρνητές του κορωνοϊού»


.

«Οι αρνητές του κορωνοϊού και οι αντιεμβολιαστές μας αφαιρούν το δικαίωμα στη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Ν.Τζανακάκης, ενώ συνέχισε το παραλήρημα του υποστηρίζοντας πως:

«Πρέπει σαν κοινωνία να σηκώσουμε τα μανίκια να συνεργαστούμε μεταξύ μας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι, που δεν δουλεύουν, που παίρνουν 534 ευρώ, τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες που δεν ξέρω που θα πάνε οι επιχειρήσεις τους. Ίσως σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή πλέον.

Μας αφαιρούν το δημοκρατικό μας δικαίωμα να προφυλασσόμαστε από κινδύνους. Καταπατούν το δικαίωμά μας στην ελευθερία και τη ζωή. Γιατί αν αυτός κολλήσει και κολλήσει εμένα, μπορεί να πεθάνω εγώ και όχι αυτός. Οπότε όταν μιλάμε για δημοκρατία, πρώτα απ’ όλα την καταπατούν αυτοί.

Δεν μπορούμε και να βγούμε ασύνταχτα έξω που λένε οι αρνητές του κορωνοϊού. Αυτό είναι σαν να αφήνεις έναν παλαβό με ένα αυτοκίνητο να τρέχει ιλιγγιωδώς σε μια πλατεία και όποιον σκοτώσει. Δεν γίνεται αυτό. Και σ’ αυτήν την συντεταγμένη πορεία δεν έχουν θέση, ούτε αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ούτε οι αρνητές της μάσκας , ούτε οι οποιοιδήποτε αρνητές του κορωνοϊού. Διότι αυτοί λειτουργούν σαν βόμβες μέσα στην κοινωνία».


Το σκεπτικό της απόρριψης της εγκλήσεως από τον Εισαγγελέα αποτελεί νομολογία και για άλλες περιπτώσεις και κατά λέξη αναφέρει:Διότι αληθών υποτιθέμενων των δηλώσεων του μηνυμένου αυτές δεν δύναται να συστήσουν την έννοια της τέλεσης αξιόποινης πράξης και τούτο διότι δεν συνιστούν κατ’ αρχήν πράξη κατά την έννοια του άρθρου 14 ΠΚ, αλλά ΕΚΦΡΑΣΗ του ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ το οποίο δεν δύναται να έχει ποινική απαξία.

Ούτε η σχετική δήλωση του Τζανάκη δεν δύναται να συστήσει την έννοια διασπορά ψευδών ειδήσεων (191ΠΚ,) διότι ακόμη και αν υποτεθεί ότι η συγκεκριμένη εκφορά γνώμης ή φρονήματος έλαβε την μορφή ψευδούς είδησης, αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει ζημία στην οικονομία ,στον τουρισμό ή την αμυντική κατάσταση της χώρας όπως απαιτείται της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος .


Αυτή η υπόθεση αποτελεί και νομολογία για την γνωστή υπόθεση ποινικής δίωξης για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατά του δικηγόρου Νίκου Αντωνιαδή που και εκεί εξέφραζε το φρόνημα του από την άλλη όμως μεριά αυτή των αρνητών του κορονοιού και τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας .


Αθήνα 25-11-2021Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive